tiistai 3. maaliskuuta 2015

Melko äärimmäiset suklaakeksit


Tämän mainion suklaakeksien ohjeen löysin eräästä lempi(keitto)kirjoistani. Tai itse asiassa viimeistään näiden keksien myötä se nousi lempikirjojeni joukkoon. Tällä kertaa tekosyyn virkaa toimitti vaimon järjestämät lastenvaatekutsut.

Kyseinen kirja on Ferran Adrián The Family Meal (Phaidon, 2011), joka on sittemmin myös suomeksi julkaistu. Kirja on laadukkaasti tehty, tietenkin, mutta runsaan kuvituksen pääpaino on käytännöllisessä prosessikuvauksessa, ei niinkään viimeisen päälle stailatuissa annoksissa, vaikka toki niistäkin aina kuvat on. Jokusen ohjeen olen kirjasta ehtinyt tehdä, mutta paljon on testaamatta, ja varmaan aika paljon jääkin testaamatta, koskapa aika monta sellaista merenelävää ohjeissa on joita ei tuosta vain täällä pohjoisessa löydä. Hyödyllisin ominaisuus kirjassa on kuitenkin mittakaavoitetut reseptit, joista yleensä löytyy 2, 6-10, 25 ja 75-100 hengen raaka-ainemäärät. Näiden keksien tapauksessa löytyy 20 ja 100 kappaleen erät.


Sen isomman mittakaavan ainekset, sivussa vielä paloina menevä suklaa
Suklaakeksit
n. 20 kpl
  • Vaniljaa puolen tangon verran
  • 1 muna
  • 80 g sokeria
  • 2 tl voita
  • 75 g tummaa suklaata (75%)
  • 25 g tummaa ja valkosuklaata paloina
  • 2 tl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl Kiinan viismaustetta
  • 0,5 tl hienonnettua pikakahvimurua
Puolita vaniljatanko ja ja kaavi siemenet talteen. Riko muna yleiskoneen kulhoon (tai muuhun kiuluun, jos sähkövatkaimella vispaat), lisää sokeri ja vatkaa kunnes seos on tasainen.

Lisää vanilja ja anna koneen laulaa kunnes muna-sokerivaahto on vaaleaa ja hyvin paksua. Niin että koepiirto jää kunnolla näkyviin hetkeksi. Pilko sillä välin isompi suklaamäärä sekä voi kulhoon ja sulata mikrossa; pari minuuttia riittää, muista vain sekoitella n. puolen minuutin välein ettei kärähdä. Vesihauteessakin ehtii kyllä, jos sitä mieluummin käyttää.

Pilko karkeasti valkosuklaa ja loppu tumma suklaa. Yhdistä mausteet jauhoihin.

Lisää sula suklaavoiseos muna-sokerivaahtoon, vatkaa kunnes tasaisesti sekaisin. Nostele sekaan jauhoseos, sitten vielä suklaapalat. Taikina jää aika löysäksi.

Kippaa taikina reilunkokoiselle leivinpaperille ja rullaa tiukaksi patukaksi, halkaisija n. 4 cm. Siirrä pakkaseen ainakin tunniksi.
Yön yli pakastettu, kääreestään purettu keksitanko
 Hae taikinapatukka pakkasesta ja laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Laita leivinpaperi pellille, ja kun uuni on kuuma, pura patukka kääreestään. Perusterävän keittiöveitsen pitäisi tässä kohtaa jo pystyä ainakin maltillisella väkivallalla avitettuna pilkkomaan taikinasta n. sentin siivuja. Asettele keksit pellille (jätä vähän leviämisvaraa - itse paistoin 12 per pelti) ja paista uunin keskiosassa 10 minuuttia. Anna jäähtyä rauhassa, kuumana ovat todella pehmeitä, mutta asettuvat kyllä ihan tukeviksi.

Pinnalta rapsakkaa ja sisältä ihanan pehmeän tahmaista...

3 kommenttia:

  1. Onko tuossa jauhon määrässä virhe? Aika vähän jos 2tl. Eli onko oikeesti rkl vai dl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se oikein on, jauhoa tulee saman verran kuin voita.

      Poista
    2. Itse asiassa minulle tuo 100 keksin satsi on aina ollut helpompi saada onnistumaan taikinan rakenteen suhteen. Luulen että liittyy yleiskoneen/kulhon kokoon, eli tuo kannattanee tehdä sähkövatkaimella parin-kolmen litran kulhossa ennemmin kuin vaikkapa isossa Kenwoodissa, vaikka muna-sokerivaahtoa saa aikansa työstääkin. Se on oikeasti tosi tärkeää tehdä tönkönpuoleiseksi, muuten taikina valuu liikaa.

      Poista